

Wytłoczony z zarodków nasion rzepaku pochodzących z upraw ekologicznych.
Tłoczenie z najcenniejszych części nasion pozwala uzyskać olej o wyjątkowych właściwościach. Idealny do pieczenia ciast. Intensywny, naturalny aromat masła. 80 ml oleju zastępuje 100 g margaryny lub masła. Produkt przeznaczony szczególnie dla osób, które uwielbiają wypieki, ale także cenią sobie zdrowe odżywianie. Ciasta z dodatkiem tego oleju długo utrzymują wilgotność i świeżość, są naturalnie pulchne.
Olej rzepakowy Olandia o smaku masła pozwala zamienić nasycone tłuszcze zwierzęce z masła na zalecane przez dietetyków oleje roślinne.
Uprawiany beż użycia środków chemicznych. W rolnictwie ekologicznym używanie nawozów chemicznych, pestycydów syntetycznych jest całkowicie zabronione. Produkt ten został wyprodukowany przez naszych specjalistów z firmy Złoto Polskie z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej.
Innowacyjna metoda produkcji oleju z zarodków nasion rzepaku polega na powierzchniowej obróbce nasion rzepaku pozwalającej na wyodrębnienie ze środka nasionka najwartościowszych elementów liścieni i korzonka zarodkowego, i tym samym eliminacji łuski, która zawiera dużo różnych niekorzystnych substancji mających bardzo negatywny wpływ na parametry jakościowe tłoczonego oleju. Ta innowacyjna metoda ma wpływ na poprawę cech sensorycznych tłoczonego oleju: barwy, smaku i zapachu, które teraz są wyjątkowo delikatne. Poza tym taki olej ma mniejszą gęstość, wyższą stabilność oksydatywną oraz niższy stopień hydrolizy i utleniania lipidów. Ma to ogromny wpływ na jego trwałość. Badania stwierdzają bowiem mniejszą zawartość niepełnych mono i diacylogliceroli. Zastosowana metoda produkcji całkowicie eliminuje z ziarna i oleju rzepakowego szereg niekorzystnych związków, łącznie z tak obecnie krytykowanymi wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi. Równocześnie oleje zachowują wszystkie prozdrowotne substancje, np. polifenole, tokoferole, skwalen i karotenoidy.