Jagnięcina w marynacie z szałwii i czosnku

Do tego przepisu wykorzystaj: 
EKO Oliwa z oliwek z szałwią i czosnkiem
Składniki: 

Pieczeń: 

  • Około 2 kg jagnięciny bez kości. Może być udziec lub łopatka.
  • 5-6 łyżek maceratu oliwy z oliwek z szałwią
  • czosnkiem
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku

Sos: 

  • 100 ml wina czerwonego
  • Sól
  • pieprz
  • Kmin rzymski
  • 20 gramów masła
  • 100 ml słodkiej śmietanki
PRZYGOTOWANIE: 
Mięso umyć, wyciąć błony, osuszyć, dobrze wetrzeć macerat oliwy z szałwią i czosnkiem oraz posypać i natrzeć solą i pieprzem. Ząbki czosnku przekroić wzdłuż na mniejsze części i naszpikować nimi mięso. Mięso przełożyć do rękawa z folii do pieczenia, zawinąć szczelnie i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia mięso wraz folią wło-żyć do naczynia pieczeniowego a wraz z nim do piekarnika i piec ok. 3-4 godzin w piekarniku w temperaturze 120 stopni, częstoobracając. Po upieczeniu mięso wyjąć z piekarnika, odwinąć z foli, zlać sos do naczynia. Mięso ponownie włożyć do naczynia pieczeniowego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 st. C na 15 min w celu zarumienienia – opieczenia. Następnie wyjąć i odstawić do odpoczęcia na 15-20 min. W tym czasie przygotować sos. Sos z pieczenia przelać z powrotem do naczynia, naczynie ustawić na kuchence i zagotować dodać wino i odparować, następnie dołożyć masło, sól pieprz i kmin rzymski. Na koniec podlać świeżą słodką śmietanką. W ten sposób można też piec i marynować inne mięsa używając innych maceratów smakowych. Mięsa stają się wyjątkowo aromatyczne delikatne.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityce Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. 

Aby dowiedzieć się więcej o naszej Polityce prywatności kliknij tutaj.

Zamknij