
- 1 główka kapusty około 2kg,
- 2 marchewki,
- 4 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 4 łyżki stołowe serwatki np. z kefiru,
- 1-2szklanki przegotowanej wody, tylko wtedy gdy kapusta jest sucha (zazwyczaj nie wymagane),
- 1ząbek czosnku, niekoniecznie, dla poprawienia smaku,
Przepis podany jest na 1 główkę kapusty. Najlepiej kapustę ukisić w większej porcji, znakomicie się udaje w ilościach od 8 16 kg.
Spożywać z łyżką oleju lnianego
Poszatkuj kapustę i marchewki, przełóż do emaliowanego naczynia i partiami wymieszaj z solą, kminkiem i gorczycą, dodaj ząbek czosnku. Całość ugniataj drewnianym tłuczkiem lub ręką, aż kapusta zwiotczeje i puści soki. Kiedy kapusta zmniejszy swoją objętość przełóż ją do kamionkowego naczynia dobrze ugniatając. Nakładaj tak by zostawić wolną przestrzeń w garnku 3cm od górnej krawędzi. Kapusta podczas kiszenia będzie wydzielać soki, które mogą się wylewać z garnka. W sytuacji gdy kapusta jest za sucha i podczas ugniatania nie wydziela wystarczającej ilości soku, zagotuj wodę, odmierz 1szklankę, ostudź, zmieszaj z częścią soli, którą powinieneś dodać do kapusty i takim roztworem zalej poszatkowany produkt. Kapusta powinna kisić się w naczyniu kamionkowym 6-7dni w temperaturze pokojowej. Po tym okresie przełóż ją do szklanych słoików, zakręć i wstaw do lodówki. Przechowywana w lodówce kapusta wytrzymuje nawet kilka miesięcy.
