

Olej makowy jest szczególnie zalecany w celu uzupełnienia kwasów tłuszczowych omega -6 w diecie. Oprócz kwasów tłuszczowych z grupy omega -3 ( olej lniany), powinniśmy także spożywać tłuszcze z grupy omega -6, określane razem jako NNKT. Organizm człowieka potrzebuje codziennie kwasów tłuszczowych z grupy n- 3 (ALA) i n- 6 ( LA). Kwasy te musimy spożywać komplementarnie.
ZIMNOTŁOCZONY NIEOCZYSZCZONY BIOLOGICZNIE AKTYWNY
Jak stosować ?
Stosować tylko na zimno, nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw. Jako produkt spożywczy, używać w dowolnej ilości do różnych potraw: kasz, ziemniaków, past serowych, past kanapkowych, sałatek, sałat, surówek sosów, dresingów, majonezów domowych i innych potraw. Profilaktycznie w celu uzupełnienia kwasów tłuszczowych omega-6 jedną łyżkę dziennie w trakcie posiłków.
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze 5- 10st. C, w szczelnie zamkniętych, oryginalnych butelkach. Chronić przed źródłem światła.Trwałość oleju makowego: 3 miesiące
Olej nie jest filtrowany. Ewentualna zawiesina lub osad na dnie butelki jest naturalny i świadczy o aktywności biologicznej produktu.