Olej z zarodków rzepaku do smażenia

Olej z zarodków rzepaku do smażenia
Szczegóły: 

Idealny do sałatek, olej uniwersalny o lekko orzechowym smaku, bogaty w kwasy tłuszczowe Omega-3 idealnie nadaje się do codziennego stosowania w kuchni. Doskonały zarówno do potraw na zimno, jak i na ciepło. Polecany szczególnie do sałatek, surówek, sosów, dressingów, majonezów, past kanapkowych, past serowych, kasz, ziemniaków, ale może być również stosowany do gotowania, smażenia i pieczenia.

Innowacyjna metoda produkcji oleju z zarodków nasion rze­paku polega na powierzchniowej obróbce nasion rzepaku pozwa­lającej na wyodrębnienie ze środka nasionka najwartościowszych elementów liścieni i korzonka zarodkowego, i tym samym eli­minacji łuski, która zawiera dużo różnych niekorzystnych sub­stancji mających bardzo negatywny wpływ na parametry jako­ściowe tłoczonego oleju. Ta innowacyjna metoda ma wpływ na poprawę cech sensorycznych tłoczonego oleju: barwy, smaku i zapachu, które teraz są wyjątkowo delikatne. Poza tym taki olej ma mniejszą gęstość, wyższą stabilność oksydatywną oraz niższy stopień hydrolizy i utleniania lipidów. Ma to ogromny wpływ na jego trwałość. Badania stwierdzają bowiem mniejszą zawartość niepełnych mono i diacylogliceroli. Zastosowana metoda produkcji całkowicie eliminuje z ziarna i oleju rzepakowego szereg nieko­rzystnych związków, łącznie z tak obecnie krytykowanymi wielo­pierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi. Równocześnie oleje zachowują wszystkie prozdrowotne substancje, np. polifenole, tokoferole, skwalen i karotenoidy. 

 

Dostępne pojemności: 
500ml