Sylwetka dr Budwig

Dr Johanna Budwig była naukowcem współpracującym z wieloma Uniwersytetami w Niemczech, siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla. Wszechstronnie  wykształcona, specjalistka nauk ścisłych. Uzyskała doktorat z chemii i fizyki. Była też dyplomowanym farmaceutą i zdobyła wykształcenie w zakresie nauk przyrodniczych: biologii, botaniki. Była również biochemikiem. Odbyła studia z zakresu medycyny oraz naturopatii, by we właściwy i odpowiedzialny sposób służyć pomocą osobom chorym, które coraz częściej decydowały się zasięgnąć u niej konsultacji. Uznana za jeden z największych autorytetów na świecie w dziedzinie tłuszczów i olejów. Jako pierwsza dokonała klasyfikacji kwasów tłuszczowych zgodnie z ich składem. Dzięki rozwojowi metod chromatograficznych analizy żywności odkryła nowy sposób umożliwiający identyfikację tłuszczów. W tym czasie, gdy jej badania dały możliwość wykrycia kwasu linolowego (Omega 6) i linolenowego (Omega 3) kierowała pracą 16 doktorantów, którzy wspierali jej wysiłki.

Przeprowadziła szczegółowe badania efektów jakie wywołują uwodornione tłuszcze trans na zdrowie człowieka i dowiodła, że są one bardzo szkodliwe. Jednocześnie odkryła jako pierwsza na świecie znaczenie Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, a w szczególności omega-3 dla zdrowia człowieka. Jako pierwsza podzieliła kwasy tłuszczowe na nasycone i nienasycone. Pracowała jako konsultantka dla Federalnego Instytutu Badań nad Tłuszczami. W tym okresie współpracowała z wieloma ośrodkami medycznymi, a następnie otworzyła swoją własną klinikę, w której pomagała wszystkim chorym, którym medycyna akademicka nie mogła już pomóc.

Jako chemik, farmaceuta i fizyk szukała naturalnej metody leczenia poprzez dietę, która umożliwiałaby dostarczenie organizmowi naturalnych substancji odżywczych w pożywieniu jak najmniej przetworzonym. Efektem tych poszukiwań było opracowanie diety znanej pod nazwą dieta dr Budwig. Starała się pomagać wszystkim tym chorym, którym ówczesna medycyna akademicka pomóc już nie mogła.

Dieta opracowana przez dr J. Budwig zawiera wszystkie najważniejsze zasady zdrowego żywienia odkryte przez współczesną naukę. Jest też zbieżna z obowiązującą piramidą żywieniową i bardzo zbliżona do diety śródziemnomorskiej.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityce Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. 

Aby dowiedzieć się więcej o naszej Polityce prywatności kliknij tutaj.

Zamknij