
Do tego przepisu wykorzystaj:
EKO Oliwa z oliwek z szałwią i czosnkiem
Składniki:
Pieczeń:
- Około 2 kg jagnięciny bez kości. Może być udziec lub łopatka.
- 5-6 łyżek maceratu oliwy z oliwek z szałwią
- czosnkiem
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
Sos:
- 100 ml wina czerwonego
- Sól
- pieprz
- Kmin rzymski
- 20 gramów masła
- 100 ml słodkiej śmietanki
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, wyciąć błony, osuszyć, dobrze wetrzeć macerat oliwy z szałwią i czosnkiem oraz posypać i natrzeć solą i pieprzem. Ząbki czosnku przekroić wzdłuż na mniejsze części i naszpikować nimi mięso. Mięso przełożyć do rękawa z folii do pieczenia, zawinąć szczelnie i zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia mięso wraz folią wło-żyć do naczynia pieczeniowego a wraz z nim do piekarnika i piec ok. 3-4 godzin w piekarniku w temperaturze 120 stopni, częstoobracając. Po upieczeniu mięso wyjąć z piekarnika, odwinąć z foli, zlać sos do naczynia. Mięso ponownie włożyć do naczynia pieczeniowego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 st. C na 15 min w celu zarumienienia – opieczenia. Następnie wyjąć i odstawić do odpoczęcia na 15-20 min.
W tym czasie przygotować sos. Sos z pieczenia przelać z powrotem do naczynia, naczynie ustawić na kuchence i zagotować dodać wino i odparować, następnie dołożyć masło, sól pieprz i kmin rzymski. Na koniec podlać świeżą słodką śmietanką.
W ten sposób można też piec i marynować inne mięsa używając innych maceratów smakowych. Mięsa stają się wyjątkowo aromatyczne delikatne.
