
- 4-6 łyżek oleju lnianego
- około 125 g odtłuszczonego twarogu (ser musi być odtłuszczony, ponieważ inny po dodaniu oleju lnianego może się zważyć)
- 2-3 łyżki mleka lub jogurtu, kefiru. Ilość uzależniona jest od gęstości, którą chcemy uzyskać
- na słodko: miód, wanilia, cynamon itp.
- na ostro: czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir itp.
- z ziołami: bazylia, mięta, pokrzywa itp.
- z orzechami: orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie lub inne
- z owocami: ananas, banan, wiśnie, porzeczki lub inne
Do blendera wlać 4-6 łyżki oleju lnianego, 2-3 łyżki kefiru, 2 szczypty kurkumy, 2 szczypty imbiru, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Dołożyć pierwszą porcję sera i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać następną porcję sera i podobnie miksować. Gotowy ser powinien być jednolity bez grudek, powinien przypominać serek homogenizowany. Paście dr Budwig każdego dnia można nadawać nowy smak poprzez zastosowanie urozmaiconych dodatków w postaci różnych soków owocowych np. sok z żurawiny, rokitnika oraz miąższu różnych owoców np z dzikiej róży.
