
Idealny do sałatek, olej uniwersalny o lekko orzechowym smaku, bogaty w kwasy tłuszczowe Omega-3 idealnie nadaje się do codziennego stosowania w kuchni. Doskonały zarówno do potraw na zimno, jak i na ciepło. Polecany szczególnie do sałatek, surówek, sosów, dressingów, majonezów, past kanapkowych, past serowych, kasz, ziemniaków, ale może być również stosowany do gotowania, smażenia i pieczenia.
Najwyższej jakości olej rzepakowy tłoczony na zimno przy użyciu innowacyjnych technologii. Wytłoczony z zarodków nasion rzepaku. Tłoczenie z najcenniejszych części nasion pozwala uzyskać olej o wyjątkowych właściwościach.
Innowacyjna metoda produkcji oleju z zarodków nasion rzepaku polega na powierzchniowej obróbce nasion rzepaku pozwalającej na wyodrębnienie ze środka nasionka najwartościowszych elementów liścieni i korzonka zarodkowego, i tym samym eliminacji łuski, która zawiera dużo różnych niekorzystnych substancji mających bardzo negatywny wpływ na parametry jakościowe tłoczonego oleju. Ta innowacyjna metoda ma wpływ na poprawę cech sensorycznych tłoczonego oleju: barwy, smaku i zapachu, które teraz są wyjątkowo delikatne. Poza tym taki olej ma mniejszą gęstość, wyższą stabilność oksydatywną oraz niższy stopień hydrolizy i utleniania lipidów. Ma to ogromny wpływ na jego trwałość. Badania stwierdzają bowiem mniejszą zawartość niepełnych mono i diacylogliceroli. Zastosowana metoda produkcji całkowicie eliminuje z ziarna i oleju rzepakowego szereg niekorzystnych związków, łącznie z tak obecnie krytykowanymi wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi. Równocześnie oleje zachowują wszystkie prozdrowotne substancje, np. polifenole, tokoferole, skwalen i karotenoidy.