Olej lniany - jak kupować?

Niestety większość ludzi nie zagłębia się w szczegółowe informacje na temat jakości spożywanego pożywienia i ulega ogólnej atmosferze reklam. Największą wiedzę na temat jakości produktu ma personel sklepu, w którym kupowany jest produkt. To pracownicy sklepu odbierają od producenta przesyłki z produktami. Pracownik po staranności opakowania może rozpoznać dostawcę i stwierdzić – czy dba o produkt. Tutaj ważne jest czy do schłodzonych produktów używa opakowań termicznych, czy produkt wewnątrz ma obniżoną temperaturę, a więc czy użyty był w transporcie do schłodzenia suchy lód, czy przesyłka jest starannie zapakowana i gwarantuje właściwą dystrybucję od producenta do sklepu.

Olej lniany powinien być wysokolinolenowy, tzn. zawierać przynajmniej 60 % Omega 3, powinien być tłoczony na zimno oraz być nieoczyszczony, bezwzględnie świeży, bez dodatków (w tym syntetycznych, a nawet naturalnych dodatków witaminy E, często stosowanych jako konserwant przedłużający trwałość oleju). Czasem producenci dodają do oleju witaminę E, aby przeciwdziałać zbyt szybkiemu utlenieniu kwasów nienasyconych. Taki olej ma dłuższą trwałość, a zatem dla producenta większą wartość handlową, jednak jego wartość biologiczna, aktywność chemiczna, a zatem zdrowotna jest mniejsza.

Sprawdzajmy więc, czy olej zawiera związki dodatkowe – konserwujące i przedłużające jego trwałość i takiego nie kupujmy. Olej nieczyszczony nie poddany filtracji ma więcej cząstek roślinnych i krótszą trwałość ale jest bardziej aktywny biologicznie, jest więc lepszy. Oczyszczenie jednak z tych cząstek roślinnych przedłuża trwałość oleju lnianego . Olej lniany nieoczyszczony musi być przechowywany w postaci schłodzonej przez cały czas od daty wytłoczenia.

Za świeżość olejów odpowiedzialna jest witamina E występująca w olejach w naturalnej postaci. Czynnikiem niszczącym tę witaminę jest przede wszystkim temperatura i dlatego obniżenie temperatury poniżej 10 stopni zapewnia warunki do jak najdłuższego zachowania witaminy E w formie niezmienionej. Dodatkowo niekorzystnie działa światło i powietrze. Olej powinien być sprzedawany w ciemniej szklanej butelce.

Dobrze by firma, od której kupujemy olej okazała się certyfikatem HACCP, który powstaje na bazie zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz Dobrej Praktyki Higienicznej (GMP/GHP). Do każdej butelki powinien być dołączony indywidualny certyfikat zawierający normy zakładowe.

Oleje wysyłane do klienta w formie przesyłki kurierskiej powinny znajdować się w pojemnikach izotermicznych. W upalne dni do opakowań powinien być dodany suchy lód w celu schłodzenia przesyłki w czasie transportu. Powinniśmy znać odmianę lnu, którą używa w produkcji oleju wybrany przez nas producent. Najstarszą polską odmianą lnu oleistego jest odmiana Szafir. Jest to sprawdzona odmiana w długoletnim doświadczeniu. Obecnie na rynek wchodzą nowe odmiany, które różnią się nie tylko zawartością procentową oleju w nasionach ale i smakiem np. len złocisty jasny.

Odmiany lnu złocistego są zazwyczaj używane do produkcji oleju lnianego, który charakteryzuje się bardziej łagodnym smakiem, niż olej z lnu tradycyjnego. W oleju tradycyjnym przeważa posmak rybi, natomiast niektóre odmiany lnu złocistego mają posmak orzechowo – sezamowy. Ten łagodniejszy smak jest zazwyczaj wynikiem obniżenia zawartości kwasu alfalinolowego o jakieś 5-7% w stosunku do odmian tradycyjnych.

Na szczególną uwagę zasługuje informacja dotycząca produktów ekologicznych stosowanych w diecie dr Budwig.

Bezwzględnie olej lniany i siemię lniane stosowane w diecie dr Budwig muszą być produktami ekologicznym

Produkty ekologiczne są produkowane z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej. Nasiona pochodzą z gospodarstw ekologicznych,w których do upraw nie stosuje się produktów chemicznych. W rolnictwie ekologicznym używanie nawozów chemicznych i pestycydów syntetycznych jest całkowicie zabronione.Nad przestrzeganiem tych przepisów czuwa jednostka certyfikująca przeprowadzająca drobiazgowe kontrole i rozliczenia produkcji.

Dr Budwig dążyła do powstrzymania spożycia produktów przetworzonych, a w ich miejsce wprowadzała wolne od nawozów chemicznych i pestycydów syntetycznych produkty, redukując kontakt osób chorych z tymi związkami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityce Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. 

Aby dowiedzieć się więcej o naszej Polityce prywatności kliknij tutaj.

Zamknij