- Głównym produktem diety dr J. Budwig jest olej lniany,który jest źródłem kwasów tłuszczowych z grupy Omega – 3. Powinien on być spożywany codziennie w postaci tzw. PASTY Dr BUDWIG, czyli w połączeniu z chudym białym serem i zmiksowaniu go do konsystencji emulsji. Takie połączenie czyni pastę łatwostrawną i umożliwia bardzo szybkie wchłanianie zawartych w niej składników i transportowanie ich do komórek ciała.
- W profilaktyce najlepiej spożywać 1-2 łyżki stołowe oleju dziennie. W diecie dr Budwig zalecenia są znacznie wyższe – około 4-6 łyżek stołowych w połączeniu z 125 g chudego białego sera. Pamiętajmy, że dr Budwig dietę tę kierowała do ludzi chorych. Pastę w zależności od własnych upodobań można różnie doprawiać: ziołami, warzywami, owocami. Można spożywać ją też na słodko z dodatkiem miodu i suszonych owoców.
- Olej lniany dr Budwig zaliczała do tzw. dobrych tłuszczów. W swojej diecie do tej grupy tłuszczów zaliczała też olej kokosowy oleolux (mieszanka oleju kokosowego z olejem lnianym), olej z kiełków pszenicy (mała łyżeczka dziennie), oliwę z oliwek (1-2 łyżki dziennie).
- W codziennej diecie budwigowej powinno występować świeżo zmielone siemię lniane, które jest źródłem: białka, błonnika, witamin i minerałów oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Dr Budwig zalecała spożywanie kilku łyżek siemienia lnianego, które można dodawać do pasty lub spożywać z jogurtem, kefirem lub sokami owocowymi. Świeżo zmielone siemię lniane należy spożywać z sokami lub produktami posiadającymi środowisko kwaśne, nigdy zasadowe. Nie stosujemy mieszanek z sokami warzywnymi, ale wyłącznie sokami i pulpami owocowymi oraz kefirem lub jogurtem.
- Dieta zaleca spożywanie produktów fermentowanych, bogatych w pożyteczne bakterie kwasu mlekowego, które zasiedlają jelito grube i pełnią bardzo ważne funkcje neutralizacji toksyn i wspomagania układu odpornościowego. Przede wszystkim sok z kiszonej kapusty (sok wyciśnięty z kiszonej kapusty, przygotowywany w wolnoobrotowych wyciskarkach ślimakowych) – 1 szklanka dziennie – zawsze rano. Zalecane produkty mleczne to także kefir i jogurt.
- Dr Budwig zaleca spożywanie świeżych soków warzywnych i owocowych, zawierających aktywne enzymy i antyoksydanty.
- Dieta jest tak prowadzona by dostarczyć do organizmu wszystkie świeże i naturalne składniki, jak najmniej przetworzone. Jednocześnie poprzez dostarczone składniki powinna powodować neutralizację szkodliwych związków obciążających organizm. Właściwa ilość przeciwutleniaczy dostarczonych wraz z pożywieniem zabezpiecza przed powstawaniem wolnych rodników.
- W celu osiągnięcia jak najlepszych efektów, dr J. Budwig zalecała osobom stosującym dietę wyeliminowanie ze swojego jadłospisu tłuszczów nasyconych i innych na rzecz kwasów tłuszczowych Omega 3. Założeniem diety jest nasycenie organizmu odpowiednią ilością kwasów Omega 3, przez co komórki organizmu odzyskują naturalne właściwości. Omega 3 jest źródłem energii i witamin, stanowi materiał budulcowy dla komórek i tkanek organizmu człowieka.
- Produktami zabronionymi w diecie są wszystkie wyroby zawierające uwodornione tłuszcze i „ nieżywe” oleje. Zalicza się do nich przede wszystkim słodycze piekarnicze: ciastka, herbatniki, batony, kremy itp.
- Dr J. Budwig zalecała również całkowitą rezygnację z konsumpcji cukru oraz wszelkich produktów z dodatkiem cukru w tym słodkich napojów, słodzonych soków oraz tych produkowanych na bazie koncentratów, jak również dżemów. Zamiast cukru zalecała używanie miodu.
- Zalecała też, ograniczenie spożycia mięsa, a przede wszystkim wędlin oraz konserw, które uznawała za produkty wysokoprzetworzone zawierające duże ilości dodatków chemicznych użytych do ich produkcji (wypełniacze, konserwanty, polepszacze smaków itp.). Produkty wysokoprzetworzone nie są zalecane w tej diecie. Dr J. Budwig zalecała tylko produkty świeże, niekonserwowane chemicznie, przyrządzane bezpośrednio przed posiłkiem.
- W diecie zaleca się spożywanie dużej ilości warzyw, owoców i produktów zbożowych oraz orzechów. Zaleca się stosowanie przypraw i ziół.